Глек-холодник

Глек-холодник

Як приємно у спекотний день випити чогось прохолодного. Але це задоволення чаїть небезпеку. Якщо перепад температури між напоєм та атмосферним повітрям досить великий, можна простудитися. Тому охолоджувати рідину в холодильнику ризиковано. Організм потребує більш комфортної температури, яка б лише на кілька градусів різнилася із зовнішньою.

Доктор Іван Миронюк запропонував вирішити це питання за допомогою гончарства. Ідея – глек-холодник. Особливість в тому, що в матеріалі виробу створена спеціальна мікропориста структура. На цій основі рідина, що зберігається в посудині, в невеликій кількості просочується через мікропори на зовнішню поверхню, випаровується і в такий спосіб забезпечує самоохолодження. Температура стає на 3-5 градусів нижчою за температуру зовнішнього середовища. Таким чином, напій одержує приємну прохолоду і, в той же час, мінімізуються ризики простудного захворювання.